استفاده از لوله درزدار در صنایع مختلف به خصوص صنعت ساختمان سازی، نقش بسزایی دارد. لولههای درزدار یا همان welded نوعی لوله هستند که روی بدنه بیرونی آنها یک سری درز وجود دارد. در واقع روی بدنه خارجی این لولهها، جای جوشکاری وجود دارد. استفاده این نوع لوله در صنایع مختلف بسیار زیاد است و صرف نظر از مقاومت آن که با لوله های بدون درز متفاوت است، کاربرد گستردهای دارد. با توجه به کاربرد گسترده این نوع لوله، در ادامه به بررسی مراحل و روش تولید لوله های درزدار میپردازیم.
6 مرحله اصلی و روش تولید لوله های درزدار
لوله درزدار از مهمترین مصالح و ملزوماتی است که در صنایع ساخت و ساز و صنایع بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساخت این نوع لوله باید چند مرحله مهم و اصلی را پشت سر بگذاریم تا بتوانیم لوله درزدار تولید کنیم.
ورقهای فولادی مستطیل شکل را میتوانیم خم کرده و لبههای آنها را با شکل دهی، به یکدیگر جوش دهیم. این کار منجر به یک سری لوله توخالی میشود. این لولهها از عرض هر ورق مستطیل شکل ساخته میشوند که در واقع همان قسمت بیرونی آنها است. اگر بخواهیم قطر داخلی و خارجی لوله را محاسبه کنیم، میتوانیم از این قسمت، یعنی عرض ورق فولادی استفاده کنیم. در حال حاضر با 6 روش زیر که تک تک آنها را توضیح خواهیم داد، نوعی پیشرفت در این زمینه حاصل شده است و درزهای لوله های درزدار، استقامت و مقاومت بالایی دارند. 6 مرحله مهم و اصلی برای تولید لوله های درزدار شامل موارد زیر هستند:
- مواد اولیه تولید لوله و ویژگیهای آنها
- برش دادن نوارهای فلزی و برش و آماده سازی آنها
- خم دادن ورق و نوار فلزی
- جوش دادن لولهها
- کنترل کیفی لولههای تولید شده
- پرداخت نهایی و برش داده به طولهای استاندارد برای روانه کردن به بازار
1.مواد اولیه و ویژگی های آن ها
انتخاب مواد اولیه میتواند تاثیر بسیار زیادی در کیفیت تولید این محصول داشته باشد. برخی از ورقهای فولادی از نظر ویژگی میتوانند بسیار بهتر از سایر ورقها باشند. به همین دلیل اولین مرحله بسیار مهم برای این کار، انتخاب مواد اولیه است.
برای تولید لوله درزدار، مواد اولیه با کیفیت بالا که به شکل کویل یا کلاف فولادی هستند انتخاب شده و مورد استفاده قرار میگیرند. بعد از انتخاب باید از طریق روشهای مختلف بازرسی، این مواد اولیه مورد بازبینی و کنترل قرار بگیرند تا مشخص شود که آیا میتوانند کیفیت بالا و مورد قبولی داشته باشند یا خیر. مقادیر عناصر موجود در ورق استیل یا فولاد، برای تولید لوله درزدار بسیار حائز اهمیت است. لولههای درزدار میتوانند جنسهای مختلفی داشته باشند. جهت خرید لوله درزدار با بهترین کیفیت و مواد اولیه و همچنین قیمت مناسب کلیک کنید.
2.برش و آماده سازی نوار فلزی
بعد از این که مواد اولیه با کیفیت انتخاب شد، نوبت به برش میرسد. این مرحله بسیار مهم است. زیرا باید لولههای اولیه را به شکل کوچکتر در آوریم تا بتوانیم تغییرات مورد نیاز را روی آنها اعمال کنیم. جابجایی لولههای کوچکتر بسیار راحتتر و بهتر انجام میشود. آماده سازی و برش لوله درزدار در این مرحله با دستگاهای هیدرولیک و خیلی دقیق و منظم انجام میشود.
3.شکل دهی نوارها به فرم استوانه ای
فرآیند شکل دهی یک پروسه دقیق و کاملا مکانیزه است. به وسیله جوش میتوان دو سر ورق فولادی را به یک دیگر جوش داد و لوله تولید کرد. این کار را با ورق استیل هم میتوان انجام داد که منجر به تولید لوله استیل درزدار میشود. به هر حال با فرآیند خم و جوشکاری میتوانیم در این مرحله یک لوله درزدار درست کنیم. برای این که بتوانیم فرم لولهها را استوانهای شکل کنیم، نیاز است تا دو سر ورق مورد نظر را با قوس الکتریکی جوش داده و متصل کنیم. روی بدنه این لوله استوانهای شکل، حالت درزداری ایجاد میشود که لوله را برای مصرف در صنایع مختلف آماده میکند.
4.جوشکاری لوله ها
مرحله جوشکاری دقیقا بعد از شکل دهی به ورق انجام میشود. بعد از اینکه شمش فولاد به ورق تبدیل شد و فرآیند خم و برش آن به خوبی پشت سر گذاشته شد، نوبت به این میرسد که محل خمیدگی و رسیدن دو طرف ورق را از سمت عرض به یک دیگر جوش دهیم. در گذشته این اقدام با فرکانس پایین انجام میشد که میتوانست در نقاط درزها، مقاومت را پایین آورده و در انتها درزهای لوله باز شوند. این مشکل تا سال 1997 وجود داشت اما بعد از آن، پیشرفتهای چشمگیری در این صنعت حاصل شد که مقاومت درزها را بالاتر برد. در حال حاضر فرکانس بالا و قوس الکتریکی شدید و مرحله سرد کردن آن با دقت انجام میشود. لذا لولههای درزدار بسیار مقاومی تولید میگردند.
5.کنترل کیفیت لوله های تولیدی
بخش QC یا همان کنترل کیفیت، تمامی قسمتهای لوله را مورد بازبینی و کنترل قرار میدهد. دقیقا در همین مرحله میتوانیم بفهمیم که مشکل درزها تا چه حد است و آیا اصلا درزهای ایجاد شده مقاوم هستند یا خیر. به همین دلیل از روشهای متفاوتی جهت آزمایش کردن لولههای درزدار استفاده میکنیم تا مقاومت آنها سنجیده شود.
6.پرداخت نهایی و برش به طول های استاندارد
این مرحله شامل آماده سازی و پرداخت نهایی محصول است. در این مرحله اگر لولههای درزدار دچار مشکل ظاهری باشند، میتوانیم آنها را رفع کرده و برشهای نهایی مطابق با طول استاندارد را انجام دهیم. در این مرحله، لولههای درزدار آماده ارسال به بازار هستند و مطابق با نیاز خریداران برش داده میشوند.
استانداردهای تولید لوله های درزدار
استانداردسازی لولههای درزدار بسیار مهم است. در کشور ما تولید کنندگان بسیاری در خصوص تولید لوله درزدار فعال هستند و هر کدام مطابق با استانداردهای مختلف داخلی و یا جهانی اقدام به تولید میکنند. این استانداردها بسیار متنوع هستند و به دلیل خاصی به وجود آمده اند.
لولههای درزدار با توجه به کاربردشان، استانداردهای مختلفی دارند و به هنگام تولید باید بدانیم که قرار است لوله مورد نظر در چه صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد. معمولا در اکثر نقاط دنیا و حتی کشور ما، استانداردهای آمریکایی برای تولید لوله درزدار مورد استفاده قرار میگیرند. این انجمن که به اختصار ASME نامیده میشود، استانداردهای متنوعی را برای لولههای درزدار اعلام کرده است. برخی برای صنعت ساختمان، برخی برای لولهکشی و برخی هم برای لولههای فاضلابی و تاسیسات نفتی و گازی و… تدوین شدهاند. در اینجا چند موسسه استاندارد سازی در زمینه لولههای درزگیر را نام میبریم:
- IPS: Iranian petroleum standard
- API: American petroleum institute
- ISIRI: Iranian standard & industrial research institute
- AGA: American gas association
- ASTM: American society for testing & material
- MSS-SP: Manufacturer standard society-standard practice
- DIN: Deutsches institut for normang e.v
- BSI: British standard institution
- JIS: Japanese industrial standard
- EM: Euronorm
- IGS: Iranian gas standard
تفاوت بین روش تولید لوله های درزدار و لوله های بدون درز
به طور کلی، دو نوع لوله در صنعت لوله سازی تولید میشود که یکی به اصطلاح درزدار و دیگری، بدون درز است. در لولههای بدون درز مانند مانیسمان، ابتدا شمش فولادی را از طریق دستگاه شکل داده و درون آن را سوراخ میکنند. در فرآیند تولید این لوله، هیچ جوشکاری صورت نمیگیرد. در نتیجه سطح بیرونی آن صاف و بدون درز است. قیمت این نوع لوله نسبتا بالاتر از نوع درزدار است. جهت مشاهده قیمت لوله مانیسمان با بهترین کیفیت و در سایزهای مختلف کلیک کنید.
لولههای درزدار از ورق فولادی تشکیل میشوند. در مراحل تولید این نوع لوله، بعد از این که ورق خمیده شد و به شکل استوانه درآمد، فرآیند جوشکاری انجام شده و لوله به شکل درزدار میشود. یعنی نقاط اتصال دو سر ورق از قسمت عرض، به دلیل جوش داده شدن، حالت درزدار به خود میگیرند. قیمت این نوع لوله نسبت به نوع بدون درز، کمی پایین تر است و در کل تفاوت لوله مانیسمان و درزدار بسیار زیاد است و باید با توجه به نیاز پروژه هر یک را انتخاب کنید.
سخن پایانی
در پایان باید این نکته را مجددا متذکر شویم که لولههای درزدار مصارف گوناگونی داشته و تقاضا برای تولید آنها بسیار زیاد است. فقط باید بدانید که چه نوع لوله و با چه مقاومتی برای کار خود انتخاب کنید. ضمنا در نظر داشته باشید که معمولا لولههای درزدار قیمت پایینتری دارند.