لوله اسپیرال چیست؟ بررسی روش تولید و کاربرد لوله های اسپیرال

لوله اسپیرال چیست

یکی از لوله‌های پرکاربرد صنعتی که در صنایع مختلف به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ لوله اسپیرال می‌باشد. این نوع از لوله در انواع مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شود. این محصول در حوزه نفت و گاز نقش کلیدی دارد. لوله اسپیرال از ورقه‌های فولادی و به صورت مارپیچ تولید می‌شود. این لوله سطح بیرونی بدون درز و جوشی دارد. این محصول در برابر فشار مقاومت کافی را از خود نشان می‌دهد و همچنین در رده لوله‌های مستحکم بازار قرار دارد. در ادامه به پاسخ دقیق اینکه لوله اسپیرال چیست و انواع و کاربرد آن میپزدازیم.

لوله اسپیرال چیست؟

لوله های اسپیرال به روش نورد گرم و به صورت مارپیچ تولید می‌شوند. جنس ۹۰ درصد از لوله‌های اسپیرال موجود در بازار از فولاد است. ۱۰ درصد باقی مانده از متریال مختلفی نظیر: ورق‌های گالوانیزه، فایبرگلاس، فولاد، مس، برند و آلومینیوم تولید شده‌اند. این لوله را می‌توانید در اندازه‌های مختلف سفارش دهید. هیچ گونه محدودیتی در ثبت سفارش لوله اسپیرال با طول متفاوت وجود ندارد. این محصول در سایز بندی مختلف از ۵ تا ۱۲۰ اینچ تولید و به بازار عرضه می‌شود. هم اکنون کارخانه‌های تولید کننده، استانداردهای جهانی را در تولید این محصول رعایت می‌کنند.

لوله اسپیرال به لحاظ ویژگی در مقایسه با سایر نمونه‌های مشابه در جایگاه بهتری قرار دارد. این لوله در کنار مقاومت بسیار بالا، انعطاف پذیر می‌باشد؛ به همین دلیل در صنایع مختلف صنعتی حرف اول را می‌زند. این محصول از نظر اقتصادی کاملا به صرفه بوده و همچنین پروسه نصب و راه اندازی آن بسیار راحت و آسان می‌باشد.

روش تولید لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال به روش‌های مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌شود. این لوله در کارخانه‌های بزرگ مطابق با جدیدترین استانداردهای جهانی تولید می‌شود. در مرحله اول ورقه‌های فولادی با غلطک صاف خواهند شد. در گام بعدی این ورقه‌ها از هرگونه ضایعاتی پاک خواهند شد، تا به بهترین شکل ممکن بتوان این لوله را تولید کرد. در ادامه دو روش تک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای را شرح داده‌ایم:.

روش تک مرحله‌ای

در حالت کلی این روش از تولید لوله اسپیرال شامل سه مرحله می‌شود. در مرحله اول قسمت‌های ابتدایی لوله جوش داده می‌شوند و سپس دور لبه‌ها صاف خواهند شد. در ادامه لبه ورقه‌ها توسط دستگاه‌های مخصوص خم می‌شود؛ تا هرگونه برآمدگی از بین برود. سپس به کمک جوش زیرپودری قسمت‌های مختلف لوله به یکدیگر متصل می‌شوند. در نهایت لوله‌های اسپیرال برش خواهند خورد.

روش دو مرحله‌ای

این روش از تولید لوله اسپیرال نیز شامل سه مرحله می‌شود. با این تفاوت که برای شکل دهی ورقه‌ها از وسیله GMAW کمک گرفته می‌شود. به زبان ساده یعنی برای پوشاندن درزها از قسمت‌های داخلی و خارجی از چندین دستگاه استفاده می‌شود، تا به بهترین شکل ممکن جوش زیرپودری را انجام داد. در حالت کلی این روش از تولید به دلیل سرعت بیشتری که دارد؛ بسیار مورد توجه قرار گرفته است. روند تولید لوله اسپیرال به صورت دو مرحله‌ای حدود ۴ برابر سریع‌تر می‌باشد.

انواع لوله اسپیرال

هدف از تولید این لوله در نمونه‌های مختلف برطرف کردن نیازهای مشتریان در حوزه‌های مختلف می‌باشد. لوله‌های صنعتی موجود در بازار از چنین تنوعی برخوردار نیستند، در صورتی که لوله‌های اسپیرال از بیشترین میزان از تنوع برخوردار می‌باشند. در ادامه به بررسی انواع لوله اسپیرال خواهیم پرداخت:

لوله‌های اسپیرال بر اساس ضخامت

این لوله در ضخامت‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شود. هم اکنون لوله های اسپیرال در ضخامت‌های مختلف ۵ تا ۲۵ میلی متری تولید می‌شود. بیشتر از لوله‌هایی با ضخامت ۶ تا ۱۵ میلی متر در صنایع مختلف کمک گرفته می‌شود.

ضخامت لوله‌های اسپیرال ۵ تا ۲۵ میلیون متر
قیمت لوله اسپیرال بر اساس ضخامت وابسته به ضخامت لوله
نحوه افزایش ضخامت لوله اسپیرال بهره گیری از روش درز جوش

انواع لوله های اسپیرال

لوله‌های اسپیرال بر اساس قطر

این لوله بر اساس قطر نیز به دسته بندی مشخصی تقسیم می‌شود. در حالت کلی لوله های اسپیرال بر اساس قطر به دو دسته بندی بزرگ و کوچک تقسیم می‌شوند. در هر دسته بندی لوله‌هایی با قطر متفاوت قرار دارند.

انواع لوله اسپیرال بر اساس قطر بزرگ و کوچک
قیمت لوله‌های اسپیرال بر اساس قطر وابسته به قطر لوله انتخابی
کاربرد لوله‌های اسپیرال با قطر بزرگ پالایشگاه‌های نفت و گاز، آب و فاضلاب، انرژی حرارتی و…

لوله‌های اسپیرال بر اساس جنس

لوله‌های اسپیرال در جنس‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شوند. این محصول از ورقه‌های گالوانیزه، صفحات فولادی، مس، برنج، آلومینیوم و… تولید می‌شود. در هر یک از صنایع مختلف از لوله های اسپیرال با جنس متناسب باید استفاده کرد.

انواع لوله اسپیرال بر اساس جنس فولادی، مسی، برنجی، آلومینیومی، فایبرگلاس، پلاستیکی و‌..
کاربردی‌ترین جنس لوله اسپیرال فولادی
مناسب‌ترین لوله اسپیرال به لحاظ جنس فولادی

مشخصات فنی لوله اسپیرال

پیش از خرید و استفاده از لوله اسپیرال بهتر است که با مشخصات فنی آن به طور کامل آشنا شوید. تحت چنین شرایطی با آگاهی کافی خرید خود را انجام خواهید داد. این نوع از لوله بر اساس خواسته مشتری در طول‌‌های مختلف ۶ تا ۱۲ متر تولید می‌شود. در واقع طول نهایی لوله وابسته به خواسته‌های سفارش دهنده می‌باشد. این محصول در سایزهای متنوع ۵ تا ۱۲۰ اینچ تولید و به فروش می‌رسد. برای فعالیت‌های مختلف صنعتی باید از لوله اسپیرال با سایز متناسب استفاده نمود. همچنین این لوله عموما از فولاد ساخته می‌شود.

در برخی از موارد خاص که مقاومت لوله برای مشتری اهمیت قابل توجهی دارد، از فولاد ساده کربنی و فولاد آلیاژ کمک گرفته می‌شود. به نوعی تولید کننده به واسطه آلیاژهای مختلف قصد بهبود خواص و ویژگی‌های لوله را دارد.

مزایای لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال در سایه مزایا و ویژگی‌های بی‌شماری که دارد؛ توانسته سهم قابل توجهی از بازار فروش را به خود اختصاص دهد. هم اکنون این لوله در لیست محصولات صنعتی پرفروش قرار دارد. جالب است بدانید،که سایر نمونه‌های مشابه از چنین ویژگی پشتیبانی نمی‌کنند. این لوله در مقایسه با لوله‌های درز جوش از ویژگی و مزایای بیشتری برخوردار است. از مهم ترین ویژگی‌های این لوله می‌توان به استحکام و مقاومت بسیار بالای آن اشاره کرد. هیچ گونه محدودیتی در سفارش این لوله در طول‌های مختلف وجود ندارد. مشتری آزادانه می‌تواند لوله اسپیرال با طول استاندارد را به راحتی سفارش دهد.

این محصول در جنس‌های مختلف تولید شده است، تا در صنایع مختلف به کار گرفته شود. در سایه لوله اسپیرال اندازه گیری جریان هوا بسیار راحت و آسان‌تر خواهد بود. این لوله به تصفیه راحت‌تر کمک کرده و نشت هوا در این محصول به مراتب کمتر است. از دیگر مزایای لوله اسپیرال می‌توان به استحکام بسیار زیاد آن در برابر نشست و ترک اشاره کرد. همچنین این محصول را با هزینه کمتری نسبت به دیگر لوله‌ها می‌توان تولید کرد. این لوله از شکل پذیری بسیار خوبی برخوردار بوده و همچنین لوله اسپیرال تا سایز ۱۲۰ اینچ تولید می‌شود.

مزایا لوله های اسپیرال چیست

معایب لوله اسپیرال چیست؟

لوله های اسپیرال نیز همانند سایر محصولات صنعتی نواقصی دارند. برخی از تولید کنندگان با ابداع روش‌های جدید و متنوع به دنبال برطرف کردن عیوب لوله‌های اسپیرال هستند. معمولا هنگام تولید لوله اسپیرال سطح مقطع آن بیضی شکل می‌شود. این مسئله می‌تواند چالش‌های مختلفی را برای گروه تولیدی ایجاد کند.

کاربرد لوله اسپیرال چیست؟

لوله اسپیرال در صنایع مختلف به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طوری که این لوله در لیست محصولات پرکاربرد صنعتی قرار دارد. لوله اسپیرال به دلیل انعطاف پذیری بالا، خواص مکانیکی بهبود یافته، به صرفه بودن قیمت لوله اسپیرال در صنایع مربوط به نفت و گاز حرف اول را می‌زند. این لوله به گونه‌ای تولید شده است که به جاری شدن سیالات کمک بسیار زیادی می‌کند. این محصول در سیستم‌های بادگیری، دفع گرد و غبار و تخلیه مونوکسید کربن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد‌.

از این لوله در مکان‌های عمومی نظیر: بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها، سیستم‌های گرمایشی، سیستم‌های تهویه هوا، مراکز تفریحی و..‌ نیز استفاده می‌شود. این لوله در صنایع مختلف نظیر: برق، شیمیایی، انرژی حرارتی، آب و فاضلاب، پل، سازه‌های فلزی و…. مدام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کارخانه‌های تولید کننده لوله اسپیرال

برخلاف تمامی باورهای رایج در بین مشتریان بسیاری از کارخانه‌های معتبر داخلی مشغول به تولید لوله اسپیرال در ایران هستند. این مراکز تولید همگام با استانداردهای جهانی فعالیت خود را دنبال می‌کنند. به صراحت می‌توان ادعا کرد، که ۹۸ درصد از نیازهای داخلی توسط کارخانه‌های ایرانی برطرف می‌شود. همچنین تولیدات کارخانه‌های ایرانی با کارخانه‌های خارجی به لحاظ کیفیت هیچ فرقی ندارد. برخی از کارخانه‌های مطرح تولید لوله های اسپیرال عبارتند از:

  • کارخانه‌ لوله سازی خلیج فارس
  • کارخانه‌ لوله سازی آریا نورد خلیج فار
  • شرکت ایران اسپیرال
  • لوله سازی سلفچگان
  • لوله سازی اسپیرال کالوپ
  • لوله سازی اسپیرال صفا
  • لوله سازی اسپیرال اصفهان

جمع بندی

لوله های اسپیرال به دلیل ویژگی ها و مزایای بی‌شماری که دارند، در صنایع مختلف به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. این لوله به دو روش تک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای تولید می‌شود. بسیاری از تولیدکنندگانی که به دنبال صرفه جویی در عنصر زمان هستند، به روش دو مرحله‌ای لوله اسپیرال را تولید می‌کنند. این لوله از مقاومت و استحکام کافی برخوردار است؛ به همین دلیل کاربرد گسترده‌ای دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *